A jövő most van! Az e-book és a könyvtár

 

A nyári forróság nem hozott szünetet az e-könyv világába. Nincs szezonvég, az e-téka hírek folyamatosan érkeznek. Az emúlt hetet a Google eBookStore platformjának előretörése uralta. Magyar és angolnyelvű beszámolók alaposan kitárgyalták az eseményt. Nagy kár, hogy Európából, így hazánkból sem, még nem érhető el a szolgáltatás. Nem vásárolhatunk e-könyvet a Google állományából, csak az ingyenes gyűjteményéből válogathatunk. Bővebben magyarul itt, angolul itt a jelentős fejleményről. A Google a könyv-komplexum meghatározó óriása most is, és van esélye, hogy tovább növelje befolyását. Mit hoz ez nekünk magyar olvasóknak? – ez még elemzésre vár, az e-book kalauzban (a részlet-rovatban található szemelvény) írtam erről, és blog-bejegyzéseim is foglalkoznak a témával.

 

ALA conference banner

 

Az amerikai könyvtáros éves konferencia is bőven foglalkozott az e-könyv problematikával. A június végén tartott rendezvény e-book szekciójának munkájáról a Library Journal számol be. A tanácskozást óriási érdeklődés kísérte, nehéz volt bejutni az érdeklődőknek a zsúfolásig telt terembe. A jegyzet írója megjegyzi: miközben a folyosó padlóján ült a kivetítő előtt, az volt az első érzése, a könyvtárosok valóban kíváncsiak arra, hogy intézményük részére hogyan biztosíthatnák a legjobb e-book gyűjteményt és szolgáltatást.

A sok új elem közül csak egyet emelnék ki. A könyvtáros szakmának kezelnie kell egy újabb kihívást: a self-publishing (szerzői kiadás, hagy talán érettebb kifejezéssel: független publikálás) jelenséget. Arról van szó, hogy a nagy elektronikus publikációs felületekre bárki feltöltheti az írásművét, rögtön világszerte elérhetővé téve alkotását. Mindezt ingyen, professzionális platform-kezelés mellett. Akadt résztvevő, aki ezt a tartalom-kezelési módozatot az íráskultúra Titanicjának nevezte: a túltelítettség rövidesen magával ránthatja az egész könyves rendszert. Mások is figyelmeztettek: a mennyiség egyben nem jelent minőséget. A könyvtárosok véleménye viszont az, hogy minden tartalomra fel kell hívni az olvasó figyelmét, arra különösen, amelynek létezéséről sem tud.

A meeting címe az volt: A jövő most van. Az e-könyv növekvő hatása a könyvtári szolgáltatásokra (“The Future Is Now!: Ebooks and Their Increasing Impact on Library Services”). Az egyik előadó szerint ”a könyvtári hívatás történetének legizgalmasabb időszakát éljük”.

 

 

 

 

 

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

Christmas

HTML tags are not allowed.