Ingyen e-könyv: kortárs szerzők legálisan

Több alkalommal bemutattuk a free kiadványok elérhetőségét. A szabad könyvek az Internet legnagyobb kulturális lehetőségei. Szórakoztató és magvas irodalom egyaránt letölthető, mindennemű anyagi ráfordítás nélkül: már akkor persze, ha tudjuk, hol találhatók meg a térítésmentesen, legálisan kínált művek.

Nézzük a lehetőségeket. Összefoglalóan elmondható, hogy a magyar klasszikus irodalom szinte teljes választéka a Magyar Elektronikus Könyvtárban, míg a XX. század második felének, és napjaink elismert írónagyságainak írásai a Digitális Irodalmi Akadémia adatbázisában lelhetők fel. Erről részletes bemutató (folyamatosan aktualizált) poszt itt olvasható.

Mi a helyzet azonban a jelenkor tehetségeivel? Őket hol olvashatjuk, ha free lehetőségeket keresünk? Természetesen nem a kalóz oldalakra, a bőven burjánzó torrent zabolátlanságokra gondolok.

Folyóiratok ingyenes e-tartalom állományai

Elsősorban is ajánlhatók az irodalmi folyóiratok. Ezek a periodikák bőven hoznak irodalmat. Verseket, kisprózát, de néha nagyobb regényeket is, folytatásokban. Előfordul regényrészlet is, akár képregénnyel is találkozhatunk. Elfelejtettnek hitt műfajok is olvashatók, olyanok, mint a tárca, a glossza, és más szövegdelikátok. Sok esetben magán a kezdőoldalon is elérhetők minőségi darabok, az igazi kincsesbánya azonban többnyire az archívum. Általában néhány hónapos (legrosszabb esetben féléves) késleltetéssel kerülnek be a szabad kategóriába a folyóirat teljes számai, bennük számtalan irodalmi remekléssel. Csak néhány példa, felsorolásszerűen, és a teljesség igénye nélkül:

Kortárs (www.kortarsonline.hu)

Irodalmi Jelen (www.irodalmijelen.hu)

Librarius (www.librarius.hu)

Litera (http://www.litera.hu)

Prae http://www.prae.hu)

Alföld (www.kulter.hu)

Jelenkor (www.jelenkor.net)

Életünk (http://www.bdmk.hu/eletunk)

Tiszatáj (www.tiszatajonline.hu)

Híd (www.hid.rs)

Korunk (www.korunk.org)

Kalligram (www.kalligram.eu)

Érdemes a folyóirat témában megjegyezni, hogy a megszűnt, vagy éppen ma is működő kulturális folyóiratok régebbi számai elérhetők az Elektronikus Periodika Adatbázis (EPA) gyűjteményéből is.

Szerzői oldalak

Számos sikerkönyv szerzője, (akik művei még nem tölthetők le ingyenesen a Digitális Irodalmi Akadémia portálról) saját web site-ot szerkeszt. Ezzel is tartja a kapcsolatot az olvasóival, lehetőséget teremt az érdeklődőknek belepillantania írásaikba. Gyakran teljes műveket is közzétesznek. Néhány példa:

Péterfy Gergely (www.gergelypeterfy.com)

Lackfi János (www.lackfi-janos.hu)

Erdős Virág (www.erdosvirag.hu)

Grecsó Krisztián (www.grecso.hu)

Előfordul, hogy mai kortárs szerző művei a Magyar Elektronikus Könyvtárban érhetők el, annak ellenére, hogy ebben a gyűjteményben alapvetően a szabaddá vált szerzői jogú művek képezik a gyűjtemény alapját.

Példák:

Papp Tibor

Ladik Katalin

Pável István

Pribojszky Mátyás

Vers- és tájantológiák

Hangoskönyvek, versmondások

Se szeri, se száma a különböző megosztó portálokon fellelhető irodalmi videóknak. Nyilván a You Tube az első próbálkozás, de a kulturális folyóiratok is adnak mozgóképes, „látható-hallható” irodalmat. Két példa:

Élő költők társasága. Az Örkény István Színház felkért 24 kortárs költőt, írjanak egy-egy verset a társulat tagjainak. Majd igényes videókban élvezhetők a versek egészen élvonalbeli, sztárszínészek előadásában. A 24. felvételen Pogány Judit mondja Tóth Krisztina versét. (http://librarius.hu/2017/01/22/toth-krisztina-pogany-judit-a-megegyszer-ut-elo-koltok-tarsasaga-24/)

A nagyon eladott, sikerszerző Lakatos Levente Szigor című regényéből olvas fel Pokorny Lia. Csak 18 éven felülieknek, hiszen , mint a Bookline ajánlása szerint: „Figyelem, a politikai zsarolással, érzelmi játszmákkal és buja jelenetekkel fűszerezett történet néhol egészen szókimondó!”  https://www.youtube.com/watch?v=ZlSBA3TOH1k

 

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

Christmas

HTML tags are not allowed.