Trump és az e-book; Donald J. Trump, az író

Folyik a találgatás az új amerikai elnök várható irányultságairól, konkrét intézkedéseiről. Megszólaltak már az ügyben a nagy iparágak képviselői, lobbisták, befektetői óriások. Na de mi lesz a könyvtárakkal, a digitális kultúrával a Trump éra alatt? Erre keres választ David Rothman a Teleread szakportálon. Azzal kezdi, hogy Trump kampányának középpontjában egyáltalán nem állt az Internet és a hálózati életmódhoz köthető ezernyi problémakör.Ha tetszik, ha nem, szembe kell nézni a realitással: az új elnök – állítólag még asztali PC sincs az íróasztalán – nem technofil személyiség. Ott van például az önvezető, abszolút az elektronikára építő autók kérdése: lehet, hogy a Trump úgy értékeli a helyzetet, hogy az ő követői nem támogatják az ilyen töményen digitális megoldásokat, és túlszabályozással lassítani fogja a fejlődési folyamatot. Konkrétan az e-bookra vonatkozóan kemény gazdasági és még keményebb érzelmi problémák tolulnak fel. Amennyiben valóban vissza kívánja hozni Trump a termelést az USA-ba, mint ígérte, az a Kindle esetében azt jelentheti, hogy többszörösére drágulhat ez a bevált olvasó masina, hiszen az USÁ-n kívül gyártják különböző verzióit. Más oldalról terheli a témakört az a tény, hogy az Amazon tulajdonosának kezében lévő jelentős médiumok, kiváltképp a Washington Post, durván támadták Trumpot és kampányát. Lesz visszacsapás?

Trump bosszúra készül a művészekkel szemben?

Másik érdekes e-kultúra szempont: mivel Trump ellen nagyon határozottan fellépett szinte az egész művészvilág, különösen a kaliforniai kultúripar befolyásos tényezői, nem kizárt, hogy az új elnök nem fog késlekedni a viszontválasszal. Egyszerűen lazítani fog a szerzői jogi szabályozáson, és kinyitja a szabad felhasználás felé jelenleg lezárt várkapukat. Ez a lépése szimpátiára találhat választói körében. Jó lenne egy olyan amerikai elnök, aki végre nem csak az alkotói lobbik érveit veszi figyelembe, hanem felvállalja az olyan emberek érdekeinek képviseletét is, akik nem luxusautókkal furikáznak. A kampány hangneméből következően ez talán nem tűnik álmodozásnak. Talán lehetőséghez jut a free Internet tartalom.  

Trump és a könyvtár

Trump színre lépése talán jót tesz a közkönyvtáraknak is. Visszahúzódhat az a szemléletmód, amely főképp a gazdasági elitet jellemzi, és amelynek a lényege az, hogy a felsőoktatási- és szakkönyvtárakat  kell átalakítani nyilvános intézményekké, kiiktatva a költséges közkönyvtárak rendszerét.  A közkönyvtárakat semmi sem pótolhatja a családi olvasás elősegítése, valamint a kulturális tömegigények kielégítése terén. A könyvtári szakemberek úgy vélik, a megváltozott politikai légkörben nagyobb esélyt kaphatnak az elektronikus emlékezet portálok, legyenek azok államilag finanszírozottak, vagy civil kezdeményezések.  

Trump, az író

Az elnökválasztási kampány  durva adok-kapok csörtéiben nem sejlett fel, hogy Trump egyébként sikeres író is. Igaz, nem literátor, hanem menedzser tanácsadó szakkönyvek szerzője. Még az egész korai időkből, tehát a kétezres évek kezdetéről datálhatók a könyvei. Nyilván szó sem volt még akkor az elnöki ambíciókról, tehát ezek a siker tanácsadó menedzser írások nem a politikai puffogtatás elemeiként lapozgathatók.  Az Amazonon és más e-book könyváruházakban megtekinthetők a művek. Érdemes letölteni is az ingyenesen elérhető részleteket, ezekből megismerhetők a jövendő elnök elméletei és munkafelfogása az üzleti életre vonatkozóan.

Képtalálat a következőre: „trump coloring book”

Egy Trump kifestőkönyv lap.

Talán nem meglepő, de az általam kiválasztott könyvből – “Trump 101: The Way of Success” – a kampányban látott személyiséghez viszonyítva egy teljesen más ember képe bontakozik ki. Nem a dühödt szónoklóé, hanem éppen ellenkezőleg: az okosan és szimpatikusan érvelőé, aki a pozitív gondolkodást és a kitartást tartja a siker kulcsának. Még meglepőbb, hogy az elmúlt hetekben a kirekesztő perspektíváiról elhíresült  politikus üzletemberként éppen a tolerancia híve. Nagyon részletesen és igazán érdekesen fejteget arról, hogy a munkatársak kiválasztásánál éppen arra kell törekedni, hogy ne magunkhoz hasonló egyéniségeket hozzunk helyzetbe a vezetői szinteken. Leírja a szerző, hogy ne várjuk el a közvetlen munkatársainktól, hogy hozzánk hasonlóan gondolkodjanak, sőt, igyekezzünk tanulni a beosztottainktól.

Olvasóbarát a könyv felépítése és alapos tartalomjegyzéke. A fejtegetések tagoltak, ütemes bekezdésekkel tördeltek. Külön előny, hogy a tárgyalt témakörökhöz kérdés- felelek függelék van illesztve, tovább segítve az olvasót a megértésben. Egyszóval tartalmilag és könyvészetileg nívós, színvonalas munkáról van szó, nem egy kihűlt politikus olyan beszédgyűjteményéről, amelynek alkotóelemei már szóban is végtelenül unalmasak volt, nemhogy írásban…

Leírja például Trump: amint sor kerülhetett az első saját befektetésére, közölte a szintén ingatlanfejlesztő édesapjával, hogy olyan innovatív irodaházat szeretne építeni, ami ragyog a pompától, tele van üveggel és bronzzal. Apja ellenkezett, azt mondta: a tégla eddig nekem dolgozott, neked is fog, miért keresel mást?

A következő írónemzedék: Ivanka Trump

Van a családban egyfajta kommunikációs hajlam, ez bizonyos. Trump lánya, Ivanka Trump is publikált könyveket. Többszerzős írót tisztelhetünk tehát a feltűnősködő, kihívó maszkot kerülő, ám klasszikusan szép hölgyben. Nem a milliomosok luxushoz kötődő extrémitásait és a sztárkodást elemzi. A női munka és biznisz siker képezi értekezésének tárgyát. Ismert írása, valóban bestseller volt a maga idejében, tehát jóval az atyai elnöki bejelentkezést megelőzően: “The Trump Card: Playing to Win in Work and Life” (2009). Friss könyve a „Women Who Work: Rewriting the Rules for Success”.  

Könyvkülönlegességek Trumpról

A szó elszáll, a kép marad. Kapható kifestő-könyv, afféle színező füzet is a jövendő elnökről. Ahogy elnézi az ember az olvasó colorjára váró grafikákat, inkább Trump fiatalkori megjelenése szolgáltatta a mintákat. Akinek kedve van, ingyenesen is letölthet lapokat, és ceruzát ragadhat munkához.

Már letölthető ingyenesen a Trump karikatúrákat összegyűjtő kötet is. A gondolat egyszerű és hatásos: Trump figurája gunyoros hangvételű kártyalapokon szerepel, tehetséges rajzokon. A lap másik oldalán idézetek találhatók Trump-tól. Römizni, ultizni lehet a rövidesen hivatalba lépő elnök groteszk képmásával és kirívó mondataival. Népszerű feldolgozás a Trump ellenzőktől.  

 

 

 

 

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

Christmas

HTML tags are not allowed.