Digitális mesekönyvek: ingyenes, előfizetős variációk. A Bookr Kids-ről külön is

A gyerekek szeretik a meséket. (Náluk jobban csak a felnőttek!) Fogyasztják a történeteket szülői szájból, tévés képernyőről, minden kezük ügyébe kerülő kütyüről (tablet, mobil, stb.) A digitalizálási folyamat alig fékezhető, bár sok szülő a saját érzelmi élményeire hagyatkozva  nyomtatott képeskönyvet vásárol és olvas fel. Mi több, igen gyakran előkerülnek a hajdan, még a szülőnek korábban sokszor elmondott képeskönyvek is. A régi leporellók megteszik szolgálatukat több nemzedéknek. Vannak persze gyerekvers klasszikusok is (Weöres, Devecseri, Kormos István), ezeket mindig újabb és újabb kiadásokban lehet beszerezni.

Ingyenes lehetőségek

A digitális könyvpiac sokféle e-book választékot kínál. A legegyszerűbb módozatok az ingyenesen letölthető, szöveges verziók. Ez esetben természetesen csak olyan szerzőkről lehet szó, akiknek a művei már szabadon elérhetők: vagy azért, mert már legalább hetven éve nem alkotnak, alkothatnak; vagy azért, mert a szerzők valamilyen más konstrukció keretében szabaddá tették írásaikat (pl. CC, azaz Creative Commons.) A Magyar Elektronikus Könyvtár állományából Andersen, Benedek Elek, vagy Kipling (Dzsungel könyve) nagy számban képernyőre hívható. Lázár Ervin népszerű könyvei is a kínálatban vannak. (Pl. A négyszögletű Kerek Erdő.) Gyűjtések is elérhetők, elsősorban ajánlhatók a magyar népmese összeállítások, de sok földrész, nagy kultúrák meséi is kattinthatók. A nagy klasszikusok hiánytalanul megvannak, Móra Ferenc, Móricz Zsigmond, Mikszáth Kálmán gyermek- és ifjúsági elbeszélései. Gyakoriak a hangoskönyvek is, tehát meghallgathatók, lejátszhatók híres mesék elmondásos vagy drammatikus feldolgozásban.

A Digitális Irodalmi Akadémia – ez a széles értelemben vett kortárs szerzők archívuma – is nyújt meséket. Csukás István történetei begyűjthetők, Kormos István Vackor verses elbeszélése is kigyűrhető a nagy anyagból. Még további példák is sorolhatók lennének, a szerzők alapján érdemes rákeresni a keresett műre.

Az ingyenesség platformján a nagy globális áruházakból már szemléletesebb képes-hangos mesekönyv applikációk is elérhetők. Természetesen magyar nyelven is. Kinek-kinek a megszokott platformja alapján lehet kigöngyölíteni a választott zenebonás tartalmat. A Google Play, az Apple iTunes, vagy a Windows Store meglehetősen gazdag free meseállománnyal rendelkezik. A magyar könyváruházak is kínálnak ingyenes meséket, a Multimediaplaza, a Publio szép anyagot prezentál szabad elérésben.

Fizetős variánsok

Mese applikációk a globális content plázákból nagy számban vásárolhatók. Fontos talán megjegyezni, hogy nem a könyvek tartalomcsoportban kell keresni, hanem az applikációk kategóriában. A választék óriási, tartalmi és formai értelemben. Animáció, kép, zene, effekt, teszi filmszerűvé a könyvet. Ki kell emelni az interaktivitást. Ezekbe az applikáció mesékbe bele lehet rajzolni, játékösszetevőkbe bekapcsolódni, egyes képi elemeket előhívni, sok elemet érintéssel mozgatni. Nem vitás, hogy itt már a magyar nyelvűség nem minden esetben előny az angollal vagy más világnyelvekkel szemben, tekintettel a nagyobb piacra szánt művekre fordítható erőforrásokra. Színvonalasan kidolgozott, nyilvánvalóan több milliós eladásra tervezett nemzetközi mesék, feldolgozások tölthetők le, gyakran egy euró alatt, vagy némileg többért, de semmiképp sem egy nyomtatott mesekönyv áráért. Ez komoly versenypozíció a magyar print kiadványokkal szemben.

Vannak kimondottan magyar fejlesztésű mesekönyv applikációk. Ezek is a globális tartalomplázákról érhetők el. Érdekesek, nívósak, a felsorolás ez esetben hiábavaló lenne, hiszen szinte naponta jelennek meg új verziók, illetve a régieket is folyamatosan frissítik. Talán életkori besorolásban reálisabbak a magyar applikációk, ezt érdemes figyelembe venni.

Fontos tudni, hogy minden mese applikáció természetesen egy mintán ingyenesen kipróbálható. A minta nagysága a szerző és a forgalmazó döntése alapján lehet hosszabb-rövidebb. De ezek a szemelvények mindenképp alkalmasak arra, hogy dönteni tudjuk a vásárlásról.

Bookr Kids (Ejtsd, mint a reklám videó alapján hallható: Búker Kidsz)

Ez a vállalkozás előfizetés alapon kínál meséket több korosztálynak. Az idegen hangzású nevet talán indokolja, hogy nem csak magyar nyelvű állomány érhető el a fokozatosan bővülő állományból. A konstrukció lényege, hogy egy mesegyűjteményből, interaktív, multimédiás anyagból szabadon válogathat az előfizető. Tulajdonképp ez egy virtuális mesekönyvtár, ami lehetővé teszi, hogy a vonaton, buszon, metrón, repülőn, étteremben is tudjunk mesélni a gyereknek, de ehhez ne kelljen plusz tíz kilóval megtömni a táskánkat. Ráadásul sokkal több meséhez férünk hozzá egy időben, „ki tudunk próbálni” mesekönyveket, és egy-egy mesét akár több nyelven is elérünk. Havi, háromhavi, és féléves előfizetések szerepelnek a jelenlegi kínálatban. A könyves céget így mutatja be az egyik alapító, Horváth Dorka: „Kisgyerekkorom óta meghatározó része az életemnek a könyv. A történetek, mesék, versek. Sokat köszönhetek nekik. Nem szeretném, ha gyerekkorunk, nagymamáink kedvenc meséi feledésbe merülnének, mert nem találtak utat a XXI. századba. A BOOKR Kids mesekönyv, hangoskönyv, animáció és játék egyben. A szereplők mozognak, érintésre reagálnak, valóban megelevenednek. A fejlesztő funkciót elősegíti, hogy minden mese végén van egy ajándékfeladat, ami lehet például puzzle, memóriajáték, öltöztető, párosítás… vagy épp szövegfelismerés, de megtalálható például a látott és hallott szöveg együttes értelmezését lehetővé tevő „gyerekkaraoke”, illetve a szótagolós mesék, valamint a diszlexiásokat segítő mesék is. Így komplex meseélményt kínálunk. Folyamatosan együtt dolgozunk pedagógusokkal és pszichológusokkal. A csapatban van nyelvész is, aki Amerikában kétnyelvű családokkal dolgozott együtt. Ez leginkább az olvasásfejlesztő feladatoknál fontos. Mi már létező és népszerű könyveket adaptálunk, így ez is egyfajta minőségjelző a könyvtárra nézve.”

A Bookr Kids-nek van ingyenesen letölthető próba verziója is, teljes mesékkel. Ezt érdemes letölteni, kipróbálni. Ez alapján dönthetünk az előfizetésről, annak mértékéről.

Érdekesség továbbá, hogy a tartalomhoz külön Bookr Kids mesetablet is vásárolható. Ezt nem volt módom kipróbálni, így csak a lehetőséget említem.

 

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

Christmas

HTML tags are not allowed.