Egy a keveseknek: a jövő irodalmi modellje

Egy USA-beli trendkutató intézet (The Future Today Institute) informatikai előrejelzése szerint hamarosan meg kell ismerkednünk a kvantumszámítógépekkel. Ez a távoli jövő. A közeli éveket a mindennapi eszközök (autó, háztartás) hálózatba kapcsolása tölti ki, elsősorban a biztonság, a távoli irányíthatóság érdekében. Beindulnak a drónok is, a horizontot surrogó-röpködő masinák töltik ki. De mi lesz az irodalommal, a könyvvel? Erre is kitérnek elemzésükben. Véleményük szerint felvirágzik a rétegkönyv. Jön a „One to Few” kora. Az „egy író néhány olvasó” bölcsész szisztéma. A szerzőnek nem azt kell néznie, mi az eladható, hanem azt, van-e olyan informatikai szerveződés (blog, fórum, podcast, levelezőlista, megosztó oldalak, stb.), ahonnan felcsíphet néhány érdeklődőt. Nem érdemes a széles olvasóközönség bázisára építeni, hiszen az máris megalkuvásokhoz vezet. Mintha azt sugallnák: írj az íróasztalodnak, önmagadnak, ne törődj az eladhatósággal. Ha rákapnak a témádra a Net valamelyik szegletében, még van esélyed. Ha nem érsz el kis hálózati közösségeket, ne reménykedj a tömeges olvasottságban. Ez a jóslat. Ami tény: egy írásmű ma nagyon könnyen juthat el egy-egy adott körhöz. Ha van mondanivalója egy téma megszállottjának, a szerző némi informatikai találékonyság bevetésével találhat potenciális közönséget.

Az Amazon csábít: írj, oszd meg, dizájnold, terítsd!

Nem is kell messzire menni az egyolvasós könyvekért. Az Amazon, a legismertebb és legnagyobb forgalmú globális könyvportál az októbert a „független”, azaz szerzői menedzselésű könyvek hónapjának nyilvánította. Self-publishing modellnek nevezték korábban az informatikai megoldásokra épülő szerzői könyvkiadást. Ki is épült a teljes self-publishing infrastruktúra világszerte, és hazánkban is. Most azonban egyre inkább a „független” jelzővel illetik a közvetlen szerzői-olvasói kapcsolatot megjelenítő üzleti formulát. Itt a független természetesen nem a politikai, eszmei szuverenitást jelenti, hanem a kiadófüggetlenséget.  Az Amazon promóciós hónap „Powered by Indie” projektnéven fut.

Az Amazon független szerzők Facebook oldaláról letölthető néhány vallomás. Sikeres (vagyis komoly eladási eredményekkel bíró) szerzők szövegben, videóban csinálnak kedvet az írósághoz. Nem szövegnyüvésként fogják fel az irodalmi alkotó munkát, hanem izgalmas, életforma-változtató kreativitásnak. Általában a fiction kategóriában érnek el sikereket az újdonsült írók. Azon belül is a sorozatoknak van esélye kereskedelmi értelemben.  A. G. Riddle indie auktor így fogalmaz: „Egész életemet az olvasás töltötte ki. Minden inspirációt, emelkedést a könyvekből merítettem. Szerettem volna alkotni olyasmit, ami másoknak is megadja ezt a feltöltődést.” Könyvéből kétmilliónál több példányt adtak el, 23 nyelvre fordították le az írást. Tulajdonképp egy trilógia, az Atlantisz összefoglaló borítóval olvasható. Az első kötet magyarul is elérhető. Címe: Az Atlantisz gén.

A többség számára azonban az újsütetű íróság nem a világhírhez vezető utat jelenti. Inkább egy lehetőséget az önkifejezésre. És ezt tisztelni lehet és kell. Az alkotói siker nem minden esetben fejezhető ki kereskedelmi számokkal, pénzbeli eredményességgel. Egy könyvborító saját szerzőséggel, egy kopottas kötetgerinc évtizedek múltán saját névvel, jó érzés, mi tagadás.

Könyv a self-publishingről magyarul

Magyar self-publishing kiadó: Publio

Globális self-publishing kiadó: Smashwords

Self-publishing hitvallás magyarul-angolul

 

 

 

 

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

Christmas

HTML tags are not allowed.