A könyvtárak való világa: bemutató a Könyvfesztiválon

Magyarország a tízedik helyen áll azon a ranglétrán, amely az olvasásra fordított időt méri. Európában csak Csehország és Franciaország előzi meg hazánkat. A vezető helyeken ázsiai nagy kultúrák állnak: a dobogó legfelső foka Indiát illeti, majd Thaiföld, és Kína következik. Hihetünk egy ilyen felmérésnek? A kérdés megválaszolásához tudni kellene, hogy a kutatás résztvevői mit értettek az olvasás fogalma alatt. Mindenesetre jó látni, hogy a könyvbarátok közé sorol bennünket a világ.

De mi a helyzet itthon? Hogyan látjuk magunkat, mint potenciális könyvolvasó perszonalitásokat? Szeretjük még a könyvet, az írásos közlést? A szöveges üzenet célhoz ér, a betű üzen, összeköt pannon földön?

Ennek a problémakörnek a vizsgálatára vállalkozott Sipos Anna Magdolna a „Könyvtári reneszánsz. Könyvtárak az információs társadalomban 2.0” című elemző tanulmánykötetében. A statisztikákra épülő szakmunka folyóiratközlés után, mint elektronikus könyv jelent meg a Kossuth Kiadó NÉRO sorozatában. A könyv olvasottságát megállapítva, érzékelve az igényt, a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával a könyv most nyomtatott formában is elérhető, a megjelenést időzítve a 2016-os Könyvfesztiválhoz. Frissítve a tartalmat, az adatsorokat kiegészítve a 2015-ös tényszámokkal. A könyvtárak egyre népszerűbbek, az olvasók nemhogy fogynak, számuk dinamikusan nő. Ezt nem érzelemdús és elkötelezett könyvtárfanok állítják és mesélik: a KSH kimutatásai támasztják alá ezt a pozitív kicsengésű megállapítást, mint a könyvből kiderül.

De mit csinálnak az olvasók a könyvtárakban? Ezt a kérdést aligha lehetett volna feltenni néhány évtizeddel ezelőtt. Mi mást tehetnének: olvasnak, kutatnak, jegyzetelnek, örülnek a szép szavaknak, tanulságos mondatoknak. Ilyen egyszerűnek tűnt. És ma? Mi a helyzet a jelenben?

Idézünk a könyvből: „A könyvtárak használatára vonatkozó országos és regionális statisztikai adatok egyértelműen mutatják a könyvtári szolgáltatásokra vonatkozó használói igények paradigmatikus jellegű megváltozását.”

Más helyen ez áll: „Amennyiben a különböző könyvtártípusok évtizedes fejlődési folyamatait vizsgáljuk, úgy számunkra az érzékelhető, hogy a paradigmatikus változási jegyeket mutató szolgáltatási rendszer éllovasai a tudományos célokat szolgáló könyvtárak voltak. Ezt a folyamatot alapvető funkcióik és a kiszolgálandó közeg igényei határozták meg. A közcélú könyvtárak szolgáltatási rendszere némi késéssel és intenzitásában is alacsonyabb szinten követte a másik csoport tendenciáit. Ugyanakkor el kell mondanunk azt is, hogy a közkönyvtárak szolgáltatási kínálatában egyre markánsabban jelent meg a könyvtárak mint közösségi terek filozófiája…”

Az új, a nyomtatott kiadás előszavában a szerző Sipos Anna így vélekedik: „A könyvünket kísérő jelentős szakmai visszhang arra enged következtetni, hogy a könyvtáraknak és nem utolsósorban a könyvtárosoknak szükségük van arra, hogy az intézmények szolgáltatásait, azok használatát, munkájuk eredményeit valós tendenciájuk alapján rendre értékeljük. Kell, hogy bizonyos időközönként a mindennapok feladataiból, rutinjaiból kitekintve, azokon egy kicsit felülemelkedve olvashassunk a szakma, a könyvtári rendszer teljesítményéről. Különösen fontosnak tartjuk az ilyen jellegű összefoglalók elkészítését akkor, amikor a közgyűjteményi szféra és közöttük a könyvtárak munkája, teljesítménye semmiféle nyilvános fórumon nem áll a középpontban, amikor rendre találkozhatunk a könyvtárak, a könyvtárosok jelenét és jövőjét gyakran megkérdőjelező laikus és potentát megjegyzésekkel. A könyvben többször is leírt véleményünket itt is szeretnénk hangsúlyozni: a könyvtár és a tőle elválaszthatatlan könyvtáros szakma nem megszűnőben, hanem átalakulóban van. Ennek számos bizonyítékával találkozhatunk, amelyekről művünkben az országos könyvtári statisztikai adatokra alapozott kóstolót állítottunk össze.”

A könyvet bemutató beszélgetésre 2016. ápr. 23-án kerül sor, a Könyvfesztivál Könyvtáros Klubjában. A disputa alapfelvetése ez lesz: Indokolt-e szembeállítani a könyvtárat és az internetet, a könyvtár vagy internet gondolata helyett a könyvtár és internet a helyes irány? Az adatok ebben a könyvben azt igazolják, hogy a két szolgáltatási-használói színtér remekül megfér egymás mellett, a kétféle szolgáltatás nemhogy gyengítené, hanem éppen ellenkezőleg, erősíti egymást.

A könyv a helyszínen és a könyvfesztivál ideje alatt a Kossuth Kiadó standján húsz százalékos kedvezménnyel megvásárolható. A könyv elektronikus könyv formában is kapható.

A könyv adatai:

Sipos Anna Magdolna: Könyvtári reneszánsz. Könyvtárak az információs társadalomban 2.0. Budapest, Ventus Libro Kiadó, 2016. 112 old.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

Christmas

HTML tags are not allowed.