Ingyen e-book: free hangoskönyvek lelőhelyei

Természetesnek vesszük, hogy az olvasás csöndes tevékenység. Némán siklik a szem a betűsorok felett. Ellentmond ennek a tapasztalatnak a hangoskönyvek sikere. A Magyar Elektronikus Könyvtár sikerlistájának első két helyén a poszt írásának idején hangoskönyv áll. Általában az első tíz hely felét legalább hangzó anyag teszi ki.  Mit jelent ez?

Hangfilozófiai vizsgálódások gyakori kiindulópontja a hangzó világ jelentőségének kiemelése a dominánsnak érzékelt vizualitással szemben. Tény, hogy a vizualitás szinte korlátlan internetes lehetőségei nem szorították ki a rádiós műfajokat. Mi több, egyre népszerűbbek a hang alapú esztétikai vagy ismeretterjesztő indíttatású produkciók.

Ogam, az írásbeliség kelta istene így írja le a hang erejét egy kissé nehezen vizualizálható jelenetben:

„Ez a bizonyos öreg Héraklész ugyanis egy sereg embert vonszol maga után, s valamennyit fülüknél fogva magához bilincselve tartja. Kötelékeik finoman megmunkált, aranyból és borostyánból készült láncocskák. (…) Minthogy a festőnek nem volt mihez erősítenie a láncocskák végét, hisz a főalak jobb kezét már buzogánnyal, a balt pedig az íjjal foglalta le, átfúrta az isten nyelve hegyét, s az utolsó láncszemeket ehhez kapcsolta hozzá. Így húzza maga után őket, s feléjük fordulva rámosolyog foglyaira. (…) Nálunk, keltáknál nem Hermész jelenti a beszéd művészetét, mint nálatok, görögöknél, hanem Héraklész, mert ő sokkal erősebb volt Hermésznél. (…) azon se akadj fönn, hogy az öreg Héraklész, az ékesszólás, fülüknél fogva bilincseli a nyelvéhez az embereket és így ragadja magával őket! Jól tudod, hogy a nyelv és a fül rokonok egymással.”

Az említett „aranyból és borostyánból készölt láncocskák” ma is erősek, egyre stabilabbak. A nyelv és a fül kapcsolatának új dimenzióit jelentik az irodalmi hangoskönyvek. Ez alatt nem rádiós műfajokat vagy művészi hangjátékokat értünk, hanem egy adott, általában nagyon ismert szöveges irodalmi alkotás felolvasását.

A Magyar Elektronikus Könyvtárban közel háromszáz (jelenleg 298) hangoskönyv áll a virtuális polcokon. Ezek ingyenesen, minden korlátozás nélkül letölthetők, elmenthetők, továbbadhatók. Klasszikusaink, a Biblia, és sok-sok vers követi egymást.

Globális portálokon is bőven találhatunk meghallgatni való irodalmat. Az Internet Archive külön sound szekcióval rendelkezik. Sok zenét, történelmi rádiófelvételt, más audió dokumentumokat  is szolgáltat a portál, elképesztő mennyiségben. Témánk szempontjából azonban az Audio Books and Poetry szekció az érdekes.  11. 854 művet hallgathat meg az érdeklődő.  Nagyobb részt angol nyelvű felvételekről van szó, de akad elvétve más, főleg német hangzó anyg is.

A LibriVox önkéntesek munkájára épülő hangoskönyv gyűjtemény. Itt is az angol dominál, de más nyelvek is szerepet kapnak, köztük a magyar is.    

„Hang és csönd, zaj és némaság kezdettől fogva mindvégig kultúránk ellenétes, de egyenként is ambivalens tartalmú alap-toposzai. Az érzékeny történeti rekonstrukció, benne például talán éppen a retorikai hagyomány közelmúltban elkezdett rehabilitálása az eszmetörténetben, illetve a legújabb hangfilozófiai kutatások – közöttük a miénk – segíthetnek majd rendbe tenni e kultúránk alapjait érintő, ma is élő feszültségeket”- írja Mester Béla a „Bűnös hangok – a gondolkodás elnémulása” című tanulmányában*. (A fenti idézet a kelta írásbeliségi istenről is ebből a tanulmányból való.)

*Mester Béla: Bűnös hangok – a gondolkodás elnémulása. In: Homályzónák : felvilágosodás és liberalizmus : tanulmányok Kecskeméti Károly 80. születésnapjára / [főszerk. Borsi-Kálmán Béla]. – Budapest : Sík K., 2013.

MEK elérhetőség és szabad letöltés: http://mek.oszk.hu/11800/11888/index.phtml

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

Christmas

HTML tags are not allowed.