Ingyen e-könyv: nívós és korlátlan kínálat

Michael Hart, a legenda szerint az első e-könyv kreátora, érdekes és szimpatikus személyiség. Ez a nagy mester, csöndes kultúrember – aki talán az egyetlen, aki nem gazdagodott meg az Internet nagy feltalálói között – már a múlt század hetvenes éveiben azt gondolta: az e-könyvnek nem lehet más célja, mint az, hogy mindenki saját maga rendelkezhessen otthon szinte az egész világirodalommal. Ez gyakorlatilag meg is valósult. Megalkotta a PC (Personal Computer) mintájára a PL (Personal Library) fogalmát. Sokszor idézett kijelentése volt: „A tanulás önmaga jutalma. Nem tudnék ennél többet mondani.”

Kézzelfoghatóbb axiómája azonban a következő: Két dolog van a világon, ami tényleg ingyenes és kimeríthetetlenül rendelkezésre áll: a levegő, amit beszívunk és a Gutenberg-projekt könyvei.” (Angol eredetiben: There are two things in the world that are truly, totally free with an endless supply. The air we breathe and the texts on Project Gutenberg.”)

Csakhogy igaz-e ez az állítás? Igazabb, mint valaha.  Könyvek százezrei érhetők el, bennük magyar nyelven is gazdag gyűjteményekkel. Csak felsorolásszerűen tekintsük át, honnan lehet legálisan e-olvasnivalóhoz jutni. Az eszköz lehet bármilyen digitális gépezet: asztali PC, note-book, táblagép, telefon, és természetesen e-könyv-olvasó is.

Nemzetközi projektek:

Gutenberg Project: www.gutenberg.org

Europeana: www.europeana.eu

World Digital Library: www.wdl.org

Open Library (Nyitott Könyvtár): www.openlibrary.org

Internet Archive (www.archive.org)  

Európa Könyvtár: http://www.theeuropeanlibrary.org/tel4/

Hazai gyűjtemények:

Magyar Elektronikus Könyvtár (MEK): www.mek.oszk.hu

Digitális Irodalmi Akadémia (DIA): www.dia.hu

Hungaricana: https://hungaricana.hu/hu/

Tankönyvtár: www.tankonyvtar.hu

Könyvtári kezdeményezések, magángyűjtemények, egyetemi szövegtárak:

Arcanum ingyenes szöveggyűjteményei:

klasszikusok, szótárak, enciklopédiák, lexikonok, kézikönyvek

Kindlevarázs 

Magyar Társadalomtudományi  Digitális Archívum

Verseghy Ferenc Digitális Könyvtár

Szabó Ervin Könyvtár szociológiai gyűjtemény

Pázmány Péter Elektronikus Könyvtár

Határon túli e-könyvtárakból szabadon letölthető könyvek:

Erdélyi Magyar Adatbank könyv szekció

Vajdasági Elektronikus Könyvtár

Bibliotheca Hungarica (Felvidéki kutatókönyvtár)

Könyv applikációk

József Attila összes műve

Összeköltők. Petőfi és Arany levelezése

Könyvforgalmazók ingyenes kínálata:

A nyomtatott könyv kereskedelmétől eltérően az e-book forgalmazásban kialakult az a gyakorlat, hogy az árusítóhelyeken, tehát a kereskedelmi portálon, a vásárolható könyvek mellett ingyenes kínálatot is nyújtanak. Ez tekintélyes nagyságrendű is lehet a magyar és a globális forgalmazóknál egyaránt. A legtöbb könyvkereskedő portálon külön is lehet keresni a free, ingyenes művekre. Többnyire a feltétel azonban a regisztráció, ami természetesen szintén ingyenes.

A legtekintélyesebb ingyenes gyűjteményt a magyar könyvkiadók és könyvforgalmazók között a Publio kínálja. A self-publishing innovációra épülő könyves vállalkozás a Publioboox portálján nagy számban dob piacra sikerműveket free alapon. Maguk a szerzők is jelentős mennyiségű kupont kapnak írásuk publikálásakor. A könyves szabadjegyekkel olvashatók olyan bestsellerek is, amelyek gyakran vezetik az e-könyves sikerlistákat.

Nagy online tartalom áruházak ingyenes kínálata

A tartalomplázák is nagy szélességben nyújtanak szabad hozzáférésű könyvkészleteket. Itt is bőséges magyar választék áll rendelkezésre. Néhány közülük:

Apple iTunes

Google Play

Amazon

Magyar:

www.multimediaplaza.hu

www.publioboox.com

Könyv-keletkeztetési portálok választéka

Új könyves jelenség a self-publishing, a szerzői könyvmenedzselés. Ebben a könyv-horizontban az író többnyire nem anyagi okokból teszi közzé a művét, inkább a téma fontossága, a stílus, illetve az alkotói kedvtelés áll a középpontban. Ennek megfelelően a művek ingyenesen elérhetők. Magyar nyelvű anyag itt is rendelkezésre áll. Legismertebb:

Smashwords: www.smashwords.com

Lulu: www.lulu.com

(Nem reklámként, csak példaként: a Könyvkonnektor blog posztjaiból összeállított free kötetet (maga a feltöltés is ingyenes) már 970-en töltötték le. És nem csak Magyarországról, a világ számtalan zugából. (Jelentsen bármit is, három olvasó a saját könyvtárába is külön elhelyezte.) Ebben az a szokatlan és megrendítő, hogy magyar szerző írását, magyarul, itthon és globálisan egy amerikai portál közreműködésével érnek el olvasók.

Ingyenes biblia-letöltési lehetőségek:

Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Könyvtára

Magyar  Bibliatársulat

Magyar Evangélikus Digitális Tár

Kortárs szerzők legálisan

A lehetőségek bemutatása (hangoskönyvek, YouTube költők, folyóiratok, szerzői oldalak, stb.) az alábbi írásban: „Mi a helyzet azonban a jelenkor tehetségeivel? Őket hol olvashatjuk, ha free lehetőségeket keresünk? Természetesen nem a kalóz oldalakra, a bőven burjánzó torrent zabolátlanságokra gondolok.”  Webcímek és online alternatívák

Könyvcsatornák free állománya

Könyvelőfizetési vállalkozások is felveszik és kínálják az ingyenes könyveket. Itt is általában van néhány hónapnyi ingyenes teszt lehetőség, ez alatt kipróbálható a magyar készlet.

Leanpub: https://leanpub.com/

Scribd: www.scribd.com

 

Michael Hartról (1947-2011), és az első e-könyv keletkezéstörténetéről magyarul: Meghalt az e-könyv atyja 

  

 

 

 

2 comments on “Ingyen e-könyv: nívós és korlátlan kínálat

 1. Kindle-varázs on said:

  Kedves Pál!

  Bizonyára véletlenül, de nem látom sehol a Kindlevarázst! :-((
  Ha netán valaki szeretne ingyen ekönyvolvasóra készült könyveket olvasni, pár darabot nálunk is talál…

  Tisztelettel:
  Kindle-varázs

  • Kerekes Pál on said:

   Bocs, igen, ez korántsem teljes felsorolás, amit írtam. csak megint és ismét fel akartam hívni a figyelmet arra, hogy a szabad e-könyvek kínálata szinte korlátlan.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

Christmas

HTML tags are not allowed.