Versíró számítógép? Irodalom-generátor 1.0 verzió

„A versgenerálással a költő munkájának, alkotó tevékenységének a menetrendje felborul. Nem a fejében lévő szó-halmazokból, szó-lekvárból, szó-lápból buggyan föl, bontakozik ki, szilárdul meg a vers egy darabja, s rakódik le a papírra a már meglévők mellé, nem fortyog a fejében órákig, esetleg napokig egy sejtelmes, egyszercsak váratlanul kimondható, azaz leírható verssor” – írja Papp Tibor az – informatikai ősidőkben – 1994-ben megjelent írásában.

Az első magyar versgenerátort bemutató könyvecske a napokban került fel a Magyar Elektronikus Könyvtár kínálatába. Hozzáférhető tehát a mű. De mit is kap az olvasó ezen esetben? Verset vagy használati útmutatót? Valahogy ez a két műfaj nem rokon, sőt, ha van ellentétes két kategória, ezek azok.

Annál is inkább érdekes ez a kérdés, mert maga a szerző, Papp Tibor is így vall a kötet zárórészében: „Az irodalomnak a számítógépen automatikusan generált művek mibenlétének meghatározásával is előbb-utóbb meg kell birkóznia. El kell fogadnunk, magyar világunkban talán először, hogy a könyv, itt és most, csak mellékszereplője a költői műnek.”

Közel húsz év telt el a leírtak óta. A mellékszereplőnek titulált kötet mégiscsak a könyvtárban végezte. És ott fekszik az én könyvespolcomon is, nagy antikvár küzdelem után szereztem meg évekkel ezelőtt, mint unikumot, mint a könyv nélküli könyvet.

Miből is áll ez a példány? Egy floppy lemezből, és magából a leírásból, hogy miként működik maga a versgenerátor. A floppy – a fiatalok talán már nem is láttak ilyet – egy hajdani pendrive, vagy CD-lemez, azaz tároló.  Na igen, de kinek van ma már széles szájú nyílása a számítógépén, ahová a floppyt be lehet csúsztatni leolvasás céljából? És persze az is fontos, hogy Apple számítógép kell hozzá, mert ez esetben Macintosh-ra készült a program.

Azt hiszem, így maga a mellékelt versgenerátor nem használható, nem sok embernek van ma Magyarországon floppyt kezelő macintosh-a. Így marad a leírás, hogy mi is van – lenne – a lemezen, ha olvasni tudnánk. Sokszor említjük az avulást, mint az informatika egyik rákfenéjét. Ez is egy példa.

De visszatérve a könyvre. A Magyar Elektronikus Könyvtár miképp tudja a floppyt mellékelni, ami nélkül a könyv maga csak csonka töredék? Természetesen sehogy, illetve csak úgy tudná, ha magát a versgenerátor programot valahogy beolvastatná valami kutatóintézetben, majd azt átírva a mai gépekre a könyvvel együtt közzétenné. Érthető, hogy erre nincs apparátusa a könyvtárnak, nem is kritikaként említem a korszerűsítési lehetőséget, inkább azért hozom fel, hogy érzékeltessem: nehéz az informatika világában klasszikus könyvtári szolgáltatást nyújtani, minden változik, a formák nem állandóak.

A versgenerátor működése egyszerű. Egy versformába – disztichon – lehet szavakat beírni, majd a rendszer megalkotja a verset. A szerző szerint több millió, milliárd vers keletkeztethető ezen az úton. Az egészben az a jó, hogy a versgenerátort használó olvasó (alkotó) képernyőjén megjelenő kétsoros disztichon csak abban a pillanatban él, csak annak az olvasónak, aki éppen a gép monitora előtt ül. Majd jöhetnek az újabb versek, vers-füzérek. Csak egy pillanat a sorok léte, majd az enter már a következő variánst futtatja.

A versíró számítógép még nem áll nyerőre, ellentétben a sakk számítógépekkel, amelyek már képesek legyőzni a világbajnokokat is. A költészet egyelőre még nehéz dió a számítógép programozóknak.  

A könyv tartalmi ismertetőjében ez áll:  „A Disztichon Alfa mágneses lemeze (floppy), amely a fedőlap második oldalára ragasztott tasakban található, tizenhatbillió disztichont kínál fel az olvasónak. Más szóval: több millió évre elegendő olvasnivalót.” Én szeretek olvasni, de valahogy ilyen hosszú időre nem tervezek…

A könyv címe pontosan: Disztichon alfa. Első magyar versgenerátor. Szerző Papp Tibor, kiadó a Magyar Műhely. Párizs, Bécs, Budapest, 1994.

  

 

 

 

One comment on “Versíró számítógép? Irodalom-generátor 1.0 verzió

  1. Deeyaw on said:

    Csak sokára találtam erre az oldalra, így nem tudhatom, hogy is volt ez 2013-ban. De jelenleg a MEK-ből letölthető a “floppy” is, minden olyannal kiegészítve, amivel akár egy mai, floppy nélküli Windowsos gépen is használható a program. Irodalomtanároknak, órára is ajánlom!

    Deeyhaw

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

Christmas

HTML tags are not allowed.