Könyves cég lesz a Microsoft? Bill Gates nem egy Jókai

Sajtóértesülések szerint a Microsoft egymilliárd dollárért felvásárolhatja a Barnes & Noble komplett tartalom üzletágát, és ehhez passzintva fejleszti tovább, vagy éppen állítja le a kedvelt e-reader, a Nook alaptípusait. A Nook dedikált e-könyv-elvasó eszköz nagyon elismert egyébként, bár az eladások nem érték el a tervezett nagyságrendet. Tulajdonképp nehéz megérteni a sikertelenséget, mert az olvasó eszköz nagyon jó, semmiben sem marad le a Kindle tudományától. Mi tagadás, én a Nook-ot sok szempontból még jobban is kedvelem a Kindlé-nél: kellemesebb a tapintása, jobb a méretezése, a menüje könyvszerűbb, mint a Kindle adatbázisra emlékeztető olvasói felülete.

Az amerikai Barnes and Noble könykereskedő 2009-ben dobta piacra saját eszközeit, hogy sikeresen vehesse fel a versenyt a konkurens eszközökkel, illetve az azokra épülő értékesítési csatornákkal (iBooks, Amazon Kindle, Sony Reader stb.) A Foxconn által gyártott ekönyv-olvasókból és androidos tabletekből eddig összesen 10 millió darabot adtak el, míg a B&N aktív előfizetőinek száma körülbelül 7 millió – ez viszonylagosan elég gyenge eredmény, hiszen maga a Nook alkalmazás hozzáférhető a jelentősebb platformok, így az Android, az iOS vagy a Windows alatt is.

A Microsoft a tranzakcióval egy folyamatosan zsugorodó, egyre veszteségesebben működő részleget szerezne, amely azért így is több androidos tabletet szállított le, mint ahány windowsos Surface fogyott a mai napig a boltokban. A digitális tartalom és a hozzá kapcsolódó licencek értékesek lehetnek a vállalat táblagépes és xboxos ambícióinak szempontjából.

NOOK HD+ Tablet Slate 16GB

A Nook táblagép. Volt kezemben, nagyon tömör, súlyos fogású.

A PaidContent elemző cikke kiemeli, hogy a Microsoftnak nincs igazán szüksége magára a Nook e-könyv-olvasó eszközre, vagy a Nook tabletre. Attól függetlenül nincs, hogy a Nook Tablet HD és a HD plusz, mint komplex tartalom masina jól eladott termék, különösen, mióta a Google Play-t alapból integrálták az eszközre. A Microsoft terjeszkedő vásárlásának lényege a szakmai publikációk szerint nem más, mint a Microsoft táblagépére, a Surface-re teljes tartalmi komplexitást kínálni, elsősorban könyvet és könyv-származékokat (más média műfajok mellett természetesen).

Csak hát milyen irodalmiság, képiség  – mondjuk ki: alkotói nívósság – fog a kínálatba kerülni? Mit hoz a fullos technika a papírlap helyett? Tévésorozatok, játékok, interaktív mixek, kommersz applikációk jelentik majd a választékot? Nem lenne meglepő – nevezzük a színesség fundamentalizmusának – a color felfogás, amelynek eredményeként a gyorsan érthető műfajok válnának fő árucikké, mint a videók, animációk, megelevenedő képregények. Olvasottságot feltételező művek helyett kéz és szem alá való, effekt-alkotások vezetnék az eladási listákat.

Miért akarják a nagy világcégek a könyvet fölzenésíteni, átfilmezni, színes-szagos multimédiás portékává tenni? Miért nem jók a Nook és a Kindle, vagy a Kobo és más egyszerű fekete-fehér olvasó-eszközök? Kiforrott, és valóban az olvasáskultúrát megújító eszközök ezek, miért kell lemondani a gyártásukról, és táblagépek betűn kívüli világába csábítani a felhasználókat?

original ink design sketch of Ornamental Egyptian alphabet

Ornamentális, stilízált, ódon hatású betűsor. Az ékezetes karakterek hiányoznak, egyenletesség uralkodik a látványon. Az elektronikus ABC esztétikája ki fog alakulni, ahogy egyre többet olvasunk képernyőről.

Egymilliárd dolláros akvizícióról suttognak a Nook Média megvásárlásával kapcsolatban. A Microsoft ezt a befektetést a szerzőkre, olvasókra is fordíthatná: még az is lehet, hogy üzletileg jobban járna távlatilag. Az igényes és műveltségi tárgykörben járatos emberre tartósan jövedelmező pénzügyi konstrukciót lehet építeni. Tartós fogyasztásról van szó, már ezért is megéri. Esetleg tudják a Microsoftnál, hogy akadnak több ezer éves szerzők, és még mindig olvassák őket? Századok óta töretlen népszerűségű írók is léteznek, most említsem Jókait, Mikszáthot, vagy éppen a most jubiláns Gárdonyit? Van pénz a jó írókban is hosszú távon. A kreátorok, dizájnerek várjanak sorukra.

Magyar cikkek a témáról:

Egymilliárd dolláros eKönyv beruházást tervez a Microsoft

A Micsosoft a Nook média felvásárlását fontolgatja

 

Old English alphabet from Zaner-Bloser Penmanship collection

Ó-angol betűkollekció. Díszes, mégis megnyugtató, felfelé vezető összkép. Egyenletes hatás, nem felizzító, majd kiürítő hatásvadászatra effektált.

 

 

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

Christmas

HTML tags are not allowed.